Cultuurgeschiedenis

Bij het vak cultuurgeschiedenis hebben we een aantal theorieën van vooraanstaande filosofen behandeld. Deze theorieën heb ik toegepast op verschillende kunstwerken, voorstellingen, films en exposities. Hierdoor werden de theorieën voor mezelf duidelijker, en leerde ik ze toe te passen op deze werken. Hieronder een korte beschrijving van de verschillende opdrachten.

Naar aanleiding van de visuele beeldcultuur heb ik een foto van de fotojournalist Emil Brunner uit zijn serie ‘Zwitserse bergkinderen’ beschreven, alsook de film ‘Déjàvu’, geregisseerd door Tony Scott.

 

 

 

 

 

 

Een bezoek aan het Kröller-Müller museum vroeg om een beschrijving van dit bijzondere museum in een speciale omgeving. Het beeldenbos en de beeldentuin rond het museum geeft het geheel een zeer eigen sfeer, zeker een aanrader!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de hand van de waarnemingstheorieën van Maurice Merleau Ponty en Paul Virilio heb ik het werk ‘Afternoon’ van H.J. Mosman, en de clip ‘Original of the species’ van U2 geanalyseerd. Ook mijn dagelijkse reis van huis naar school heb ik onder de loep genomen. Door het zorgvuldig beschrijven van deze drie dingen, heb ik de theorieën van bovengenoemde filosofen veel duidelijker begrepen. Vooral het beschrijven van de clip laat goed zien hoe snel ik geneigd ben ‘etiketten’ op te plakken, iets wat niet past bij de beschrijving volgens Ponty’s theorie. Ook de verontrusting van Virilio dat we door snelheid ons kritisch vermogen verliezen, werd bij het beschrijven van de clip duidelijker. Dit verlies is volgens mij niet altijd negatief, bij snel opvolgende beelden kan een sfeer opgeroepen worden, die niet bewerkt kan worden bij langzame beelden.

Het bezoek aan de Rotterdamse Schouwburg voor de voorstelling ‘Woyzeck’ heb ik niet als positief ervaren. Gelukkig was ‘Die Zauberflöte’ beter. Ook het internationaal filmfestival in Rotterdam heb ik bezocht. De eerste film die ik keek, ‘Floating in memory’ van regisseur Peng Tao, vond ik ontzettend saai en afstandelijk, de tweede film, ‘The market – a tale of trade’ van regisseur Ben Hopkins, vond ik zeer zeker een succes. De goede acteurs, het aandoenlijke verhaal en de goede sfeerbeelden hebben bij mij een goede indruk achtergelaten. De dansvoorstelling ‘4×20 Storyproof’ was ook om met volle teugen van te genieten. De combinatie van vier totaal verschillende stukken vond ik heel spannend en verrassend. Deze vijf bezoeken heb ik naar vorm, inhoud en functie beschreven.

Naar aanleiding van de theorieën van Walter Benjamin over fotografie, hebben we ons over verschillende tekensystemen, en met name het circualire tekensysteem hadden gebogen. Ik heb de expositie van fotograaf Ian Wallace bezocht. Zijn werk vond ik tamelijk onbegrijpelijk en ongrijpbaar. Ik hoop meer over fotografie te leren, en misschien daardoor meer waardering voor zijn werk op te kunnen brengen. Om de theorie over tekensystemen in de praktijk te brengen, heb ik een fotoessay gemaakt, waarbij ik een verhaal heb verteld door beelden te gebruiken in plaats van woorden. Bij deze opdracht kwam ik erachter dat het vrij lastig is om alleen door beelden een verhaal te vertellen. Het was een goede oefening om kritisch te kijken naar de boodschap die een foto geeft, en hoe die door de kijker geïnterpreteerd kan worden. Ook de expositie van Richard Avedon hebben we bezocht, waar ik erg enthousiast over ben. De zorg die hij heeft voor zijn modellen, en de manier waarop hij verschillende series tot stand heeft gebracht, vind ik erg goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De theorie van Gilles Deleuze over tijdsbeeld en bewegingsbeeld heb ik aan de hand van de film ‘A beautiful mind’ van regisseur Ron Howard toegepast. Deze interessante en spannende film werd voor mij nog interessanter toen ik op zoek ging naar een tijdsbeeld hierin, wat nog niet zo eenvoudig is. Het kijken naar een film aan de hand van een dergelijke theorie, trekt het kijken van een film naar een heel ander niveau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gianni Vattimo is van mening dat onze samenleving een gemedialiseerde samenleving is. Tv is een belangrijk middel wat voor de overdracht van informatie wordt gebruikt. De invloed van tv op ons denken, voelen en streven, heb ik aan de hand van het programma ‘Jong’ van de EO besproken.

Advertenties

 
%d bloggers liken dit: