Visie op kunsteducatie

Tijdens de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving wordt uiteraard een visie op kunsteducatie ontwikkeld. Het is niet zo eenvoudig om deze kort en bondig te formuleren, omdat kunsteducatie zo’n breed begrip is, toegepast wordt op een breed publiek en enigszins tijdgebonden is. Hieronder de belangrijkste punten uit mijn visie op kunsteducatie:

-Kunst vormt een belangrijk onderdeel van onze cultuur, en elke wereldburger is gebaat bij kennis over zijn eigen en andermans cultuur, dus zal iedereen wat moeten weten over kunst.

-Door kunst te onderwijzen, leert de leerling om op een andere, kritische manier naar al het beeldende materiaal om hem heen te kijken.

-Het creërend bezig zijn is voor veel leerlingen een fijne bezigheid, wat ik door kunsteducatie sterk zou willen stimuleren, gewoon lekker genieten van het maken van mooie dingen.

-De uitbreiding van technische en motorische vaardigheden zijn heel bruikbaar in de rest van het leven van de leerlingen, feeling met materiaal zal de leerling uitdagen om ook naast school beeldend of creatief bezig te zijn.

-Door praktisch en probleemoplossend bezig te zijn, zal de leerling een houding ontwikkelen waarin hij in staat is om andersoortige problemen op een creatieve manier op te lossen. Kunst stimuleert de fantasie en breidt oplossingsmogelijkheden uit.

Advertenties

 
%d bloggers liken dit: